Tuesday, April 19, 2011

Mahukan Kemaafan Allah? Maafkan Orang LainOleh Shaikh Salman al-Aodah
 
Seandainya kita mahu Allah memaafkan kita, kita sewajarnya memaafkan orang lain rela melupakan kesalahan-kesalahan mereka. Ini merupakan sebahagian daripada maksud berbuat baik kepada insan lain. Allah menerangkan ciri hamba-hambaNya yang beriman:

الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Iaitu orang-orang yang menafkahkan (hartanya), pada waktu lapang mahupun sempit, orang-orang yang menahan kemarahannya dan memaafkan orang lain. Allah menyukai orang-orang yang melakukan kebaikan. (Ali Imran 3: 134).

Bahkan, Allah berfirman:
وَلَا يَأْتَلِ أُوْلُوا الْفَضْلِ مِنكُمْ وَالسَّعَةِ أَن يُؤْتُوا أُوْلِي الْقُرْبَى وَالْمَسَاكِينَ وَالْمُهَاجِرِينَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَن يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

Dan janganlah orang-orang yang berharta serta lapang hidupnya dari kalangan kamu, bersumpah tidak mahu lagi memberi bantuan kepada kaum kerabat dan orang-orang miskin serta orang-orang yang berhijrah pada jalan Allah dan (sebaliknya) hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (An Nur 24: 22).

Kesemua amal kebajikan akan menjadikan kita semakin akrab dengan Allah, terutamanya kebaikan yang dilakukan kepada insan lain. Kita sepatutnya melakukan kebaikan kepada semua makhluk sebagaimana dilakukan kepada semua insan. Tidak kira sama ada kebaikan ini datang datang dalam bentuk akhlak yang baik, berkongsi harta, membantu insan lain menggunakan kemampuan dan pengaruh kita, atau mendoakan mereka. Kita perlu memberi keutamaan kepada mereka yang haknya dirampas, balu atau janda, anak yatim dan fakir miskin.
 

وعنْ أبي هُريرةَ ، رضي اللَّه عَنْهُ ، أنَّ رَسُول اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَالَ : « كَانَ رجلٌ يُدايِنُ النَّاسَ ، وَكَان يَقُولُ لِفَتَاهُ : إذا أَتَيْتَ مُعْسِراً فَتَجاوزْ عَنْهُ ، لَعلَّ اللَّه أنْ يَتجاوزَ عنَّا فَلقِي اللَّه فَتَجاوَزَ عنْهُ » متفقٌ عَليهِ .
Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Terdapat seseorang yang sering memberi hutang. dia akan berkata kepada pembantunya: Maafkan mereka daripada hutang tersebut, boleh jadi Allah akan memaafkan kita. Lelaki itu bertemu Allah (meninggal dunia), Lalu Allah benar-benar Mengampuni dia. [Sahih al-Bukhari (3246) dan Muslim (2930)]

Sifat memaafkan orang lain, bertolak ansur, dan bermurah hati patut menjadi panduan di dalam kita melayani orang lain. Kita hendaklah reka untuk melupakan kesalahan insan lain. Kita juga wajar untuk reka melepaskan hak kita pada masa-masa tertentu. Tidak sepatutnya kita sentiasa menuntut hak kita. Semua perhubungan terbina dengan sifat tolak ansur.

Sifat ini mesti dilakukan kepada sesiapa sahaja yang berinteraksi dengan kita. Itulah cara yang sewajarnya di dalam hubungan antara suami dan isteri, ibu bapa dan anak-anak, guru dan murid, pemerintah dan rakyat. Di dalam setiap hubungan ini, terdapat hak dan kewajipan, dan kita mesti melakukan yang terbaik untuk menunaikannya. Walau bagaimanapun, di dalam setiap perhubungan, kadang kala tetap berlaku kesilapan. Kemaafan dan kesabaran akan membawa keharmonian dan kasih sayang di dalam setiap perhubungan.

Bayangkan sebuah perkahwinan yang terbina hanya di atas dasar hak dan kewajipan? Apakah akan wujud di dalamnya cinta, kasih sayang? Apakah akan wujud dalamnya kelembutan dan percintaan?

Bertoleransi dan bermurah hati, akan mengutuhkan perhubungan dan meninggikan nilai harga diri manusia. Dengan izin Allah, sifat ini akan menjadikan interaksi kita lebih berjaya dan pastinya menjadikan ia lebih diredhai Allah.

No comments:

Post a Comment